BejelentésVISTA A VILÁG KULCSA
VISTA A WINDOWS ÉLETE!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás


üdvözöllek a honlapon !:)vista

FIGYELEM!! a VISTÁT MEGUTÁLTAM, EMIATT A WWW.KUHN-PORTAL.ATW.HU OLDALON TALÁLTOK MEG!!!!!!!!!!!!A Microsoft Windows Vista (régebbi nevén Longhorn) a Microsoft Windows nevű programcsalád legutóbbi kiadása, a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek egyik típusa, amely otthoni és üzleti változatokban létezik. 2005. július 22-én Atlantában, az MGB (Microsoft Global Business) konferencián jelentette be Brian Valentine és Kevin Johnson az új terméket, mely a bejelentés előtt a Windows Longhorn kódnéven volt ismert.
2006. november 8-án befejezték a fejlesztését, és a gyártási szakaszba került. Noha néhány változat elérhető volt az MSDN és TechNet előfizetők számára már novemberben, teljes elérhetősége 2007. január 30-án valósult meg, mintegy öt évvel elődje, a Windows XP megjelenése után, így ez minden idők legtovább fejlesztett Windows-főverziója. Magyar fordítása 2007. február 22-től kapható.

Tartalomjegyzék
1 Rendszerkövetelmények
2 A név eredete
3 Minialkalmazások, játékok és kiegészítők
4 Újdonságok a korábbi Windows rendszerekhez képest
5 Változatok
6 Eltávolított funkciók
7 Javítások
8 Külső hivatkozások
8.1 Jegyzetek
Rendszerkövetelmények

A Windows Vista rendszerkövetelményei
Minimum konfiguráció
(Capable) Ajánlott konfiguráció
(Premium Ready)
Processzor 800 MHz 1 GHz
RAM memória 512 MB RAM 1 GB RAM
Megjelenítés DirectX 9, DirectX 10 DirectX 9 képes [GPU]
hardveres Pixel Shader v2.0
és WDDM eszközillesztő támogatás
Videóvezérlő N/A 128 MB grafikus memória
szükséges minimum az Aero
felülethez, de a megfelelő
teljesítményhez ajánlott legalább 256 MB memória
Merevlemez kapacitás 20 GB 40 GB
Merevlemez
szabad terület 15 GB 15 GB
Optikai meghajtók DVD-ROM
(esetleg CD-ROM) DVD-RW
A Vista-kompatibilis számítógépeket a Windows Vista Capable matricák is jelzik, illetve egy tesztprogrammal állapítható meg, hogy a kérdéses gép képes-e a Vista futtatására.
A név eredete

Az operációs rendszer neve a spanyol „vista” szóból származik, melynek jelentése távlat, látás, látkép.
Minialkalmazások, játékok és kiegészítők [szerkesztés]

A Vista új szolgáltatása, a Windows Oldalsáv jeleníti meg az asztalon a minialkalmazásokat. A Vista gyárilag az alábbiakat tartalmazza:
Diavetítés
Hírek
Időjárás (Már Magyarországon is elérhető)
Jegyzetek
Kirakójáték
Naptár, Óra
Névjegyzék
Processzorfigyelő
Részvények, árfolyam
Ezek sora szabadon bővíthető.
Játékokból régieket és újakat is találunk:
Admirális, Aknakereső
Sakk (3D-s)
Fekete macska, Fekete özvegy
Golyóstoll, Mahjong
Pasziánsz
Purble Place (készségfejlesztő)
Az Ultimate extrákat az Ultimate változattal rendelkezők vehetik igénybe, már magyar nyelven is. Elérhető a titkosítás továbbfejlesztése, az asztalra videók kirakását segítő program, egy póker (Hold`em) és egy logikai-kirakó játék (Tinker). A továbbiakban az extrák először angolul, majd azt követően magyarul jelennek meg.
Újdonságok a korábbi Windows rendszerekhez képest

Bővebben: A Windows Vista újdonságai
Windows Aero: Egy új, DirectX-alapú grafikus felhasználói felület, amely a modern effektekhez (például átlátszóság), a videokártya képességeit használja ki, nem a processzort terheli. A megjelenését változtathatjuk a teljes színskálán, valamint az átlátszóság mértéke is állítható. Az Aero hardverigénye azonban még mindig igen magas, ezért igény szerint használható a megszokott Windows felület is.
Windows Oldalsáv: Egy átlátszó panel a Windows asztal szélén, amibe minialkalmazásokat (Gadget-eket) tehetünk be, amelyek például megmutatják az aktuális részvényárfolyamokat, valutaárfolyamokat, processzor-, és memóriafoglaltságot, analóg órát, valamint egyéb kisebb minialkalmazásokat is.
ReadyBoost: Kihasználja a számítógéphez csatlakoztatott pendrive-ok memóriáját (a Felhasználó engedélyével) a rendszer gyorsításáhozSuperFetch: Ez a szolgáltatás egy statisztikát készít az elindított programokról, így ha egy bizonyos időpontban szoktunk elindítani egy programot, a SuperFetch előtölti a memóriába a gyorsabb indítás érdekében.
Windows rendszerhéj: Az új Windows rendszerhéj meglehetősen különbözik a Windows XP-ben találhatótól, ezáltal új szervezési, navigációs és keresési képességekkel is rendelkezik. A Windows Intéző feladatmezejét eltávolították, és az eszköztárba integrálták a gyakori műveletek gombot. Új "Kedvenc hivatkozások" mezőt hoztak létre a közös könyvtárak minél gyorsabb eléréséhez. A címsort az ún. Breadcrumb ("morzsa") rendszerrel cserélték le. A Start menün is rengeteget változtattak; véget ért a "mindig oldalra megnyíló dobozok" korszaka a programok közötti navigációkor. A Microsoft hagyományaival szakítva, még magát a "Start" szót is eltávolította egy kék Windows-ikon kedvéért.
Windows Kereső: Új típusú, egyszerűsített keresőalkalmazás, melyet a Start menüből is indíthatunk. Az új beépített keresővel sokkal gyorsabbá válik a fájlok és programok keresése.
Defender: Kémprogram kereső és eltávolító szoftver.
Fájl:Sidebar Gadgets RTM.png
START
Windows Internet Explorer 7: Újratervezett biztonsági rendszer, új felhasználói felület, füles böngészés funkció, RSS támogatás, keresődoboz, továbbf


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!